Geschreven door: Ingrid, dierfysiologe en voeding

Wat is zomereczeem en hoe kom je er vanaf? Probeer deze 4 tips!

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd, is een jeukende huidaandoening bij pony’s, paarden en ezels. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van Culicoïdesmuggen (knutten). Het eczeem is meestal zichtbaar bij de manenkam en aan de basis van de staart. Er zijn ook paarden die jeuk hebben aan het hoofd en de buik. Zoals de naam doet vermoeden wordt zomereczeem vooral gezien in de zomermaanden, maar de Culicoïdesmuggen zijn actief van eind februari tot en met in het verre najaar.

Met de toename van het aantal muggen de afgelopen jaren, neemt ook het aantal dieren met zomereczeem toe. Daarom delen we graag onze tips om het probleem te verhelpen!

Tip 1:

Stel samen met je dierenarts vast of je pony of paard echt last heeft van zomereczeem (overgevoeligheid voor insectenbeten) of dat er misschien iets anders aan de hand is. Zo weet je zeker dat je het juiste product gebruikt voor de juiste kwaal.

Tip 2:

De wetenschap laat zien dat de voeding van pony’s en paarden invloed kan hebben op het ontstaan van staart- en maneneczeem. Dat betekent dat we met onze keuzes voor voer de gezondheid van onze dieren kunnen verbeteren. Dat is goed nieuws!

Wij raden aan om je rantsoen en voerregime eens onafhankelijk te laten checken. Laat ook eens een analyse van je ruwvoer uitvoeren. Gras is niet zomaar gras en hooi is niet zomaar hooi: er zijn verschillen in kwaliteit. Met deze inzichten kun je je pony of paard beter naar behoefte voeren.

Tip 3:

Het liefst voorkom je dat jouw pony of paard door knutten wordt gebeten. Zeker als hij of zij daarvoor gevoelig is! Als je vroeg in het seizoen begint met het aanbrengen van de Happy Skin Zomereczeem Spray verminder je de kans op muggenbeten en jeuk. Ook werkt de spray wondherstellend voor de huid van jouw pony of paard.

Tip 4:

Kon je de muggenbeten niet voorkomen? Ook dan is er geen man overboord. Zodra je kleine huidbeschadigingen of wondjes ziet kun je de Happy Skin Wondgel gebruiken om de huidproblemen te verhelpen. Hiermee versnel je het herstel van de huid en voorkom je verdere huidbeschadigingen.

Tot slot: er is niet één oorzaak voor het ontstaan van zomereczeem. Zo zijn ras, voeding, huisvesting en de omgeving factoren die meespelen. Gelukkig hebben we op een aantal factoren invloed, zoals je in de tips al hebt kunnen lezen. Een aandoening als deze vraagt dan ook meestal om een bredere aanpak.